pühapäev, 26. jaanuar 2014

Põlisrahvad ja globaliseeruv maailm

Euroopa Liidus käib arutelu, kas EL peaks olema rohkem rahvusriikide Euroopa või mitte, kus riigid loobuvad oma rahvuslikest huvidest ühise huvi kasuks. Arvan, et rahvusriikide Euroopa on olnud just Euroopa demokraatia aluseks. Seda on näidanud ilmekalt ka Euroopa ajalugu. Euroopa on kõige stabiilsem maailmajagu, samas on ka Euroopas kõige rohkem rahvusriike. Just rahvusriikide mosaiik on andnud Euroopale tema ainuomase ilme. Kui võrrelda näiteks Aafrikaga, kus riigipiirid ei järgi rahvuste piire, vaid on tõmmatud sirgelt mööda 0-meridiaani, mis omakorda on toonud kaasa etnilised konfliktid. Euroopas tekkib lähiajal uusi rahvusriike kindlasti juurdegi. Soovi on avaldanud iseseisvuspüüdluseks nii šotlased kui katalaanid.
Näen, et globaliseerumine ja uute rahvusriikide tekkimine Euroopas on paralleelsed protsessid, mis ei välista üksteist. Rahvuslik identiteet on ka globaliseeruvas maailmas piisavalt tugev, et seda  kõrvale jätta ja eirata.
Arvan, et just intelligentne globaliseerumine oleks selline positiivne areng, mis arvestaks maailma põlisrahvaste keele - ja kultuurivajadustega. Printsiibis toetan kõigi rahvuste ja väiksemate kogukondade enesemääramise õigust oma elukorraldusele. Intelligentse globaliseerumise põhirõhk on eelkõige vastastikkusel vaimsel rikastumisel, mis toimub üksteiselt õppimise ja kultuurivahetuse läbi. Praegune globaliseerumine on ajendatud eelkõige materiaalsest huvist, mis viib lõpptulemusena kultuurilise vaesumiseni maailmas. Infotehnoloogia arendamisel tuleks seda kindlasti silmas pidada. Tuleviku arvuti - ja tõlkeprogrammid peaksid võimaldama ka väiksearvuliste põlisrahvuste keelte tõlkimist ja õppimist. Ei saa välistada, et leiutakse kunagi ka selline seade, mis võimaldab inimestel suhelda vahetult nende omas keeles ( seade tõlgib vahetult ühest keelest teise keelde). Põlisrahvuste püsima jäämine ja nende edasi kestmine sõltub paljuski ka sellest, kas nad saavad jätkata oma traditsioonilist elustiili või mitte. Üheks oluliseks tingimuseks rahvuste ja kultuuride arengus on praeguse maailmamajanduse energiamudeli välja vahetamine sellise energiamudeli vastu, mis võimaldaks igal rahvusel saavutada energiasõltumatus. Taastuvad ja vabad energiaallikad oleksid selliseks eelduseks.

2 kommentaari:

  1. Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed
    erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

    DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.

    VastaKustuta
  2. Are you having a very low FICO score, and are desperate for a perfect and urgent fix? I confidently recommend CYBER CREDIT GURU. They cleared all negatives, late payments and collections from my credit report and boosted my FICO score from 505 to 800 excellent score, across all three bureaus within four days. CYBER CREDIT GURU does a very neat and perfect job without leaving any form of trace behind. You can give them a trial today and I bet you will never regret it. Contact: CYBERCREDITGURU (AT) GMAIL DOT COM or phone/text: +1 (650) 239 7249

    VastaKustuta