pühapäev, 12. jaanuar 2014

Venekeelsest gümnaasiumiharidusest

Venekeelse gümnaasiumihariduse üleviimine täielikult eestikeelsele õppele küttis mõni aeg tagasi kirgi, ja eks teeb seda praegugi. Mina isiklikult ei toeta venekeelse gümnaasiumihariduse üleminekut täielikult eestikeelsele õppele. Miks?  Eesti keeles võiks venekeelses gümnaasiumis õpetada ainult kolme põhilist õppeainet: eesti keel ja eesti kirjandus, eesti ajalugu, ühiskonnaõpetus. Ei kujuta ette, et venekeelsed õpilased peaksid õppima näiteks füüsikat või teisi reaalaineid eesti keeles. Teiseks kaasneksid sellega teised probleemid: õppeedukuse ning motivatsiooni langus, logopeedilised probleemid jne. Eestlased võiksid olla seejuures suuremeelsemad ja mitte kordama sama viga, mida tahtsid  teha okupatsioonivõimud möödunud sajandi kaheksakümnendatel, kui eesti gümnaasiumides taheti läbi viia venekeelse õppeprogrammi mahu suurendamist, mis tõi endaga kaasa õpilasrahutused paljudes Tallinna eesti gümnaasiumides. Kindlasti tuleks parandada aga vene gümnaasiumides eesti keele õpetamise taset. On tähtis, et vene gümnaasiumides õppijad saaksid korraliku keelepraktika. Samas on venelaste rahulolematus venekeelse gümnaasiumihariduse kaotamise seisukohalt ka topeltmoraali väljenduseks. Ma ei kujuta ette, et Venemaal oleks võimalik udmurdil, komil või mõnel teisel põlisrahva esindajal saada omakeelset gümnaasiumiharidust, rääkimata üldse omakeelsest haridusest.  Seal ei vaadata hea pilguga, kui põlisrahva esindajad omavahel oma emakeeles räägivad, halvemal juhul võib ka lihtsalt kerepeale saada. Seepärast peaksid ka need venelased ja venestunud rahvaesindajad endile seda meeldetuletama ja võtma sõna ka Venemaal elavate põlisrahvuste kaitseks, kelledel puudub üldse võimalus omakeelset haridust omandada. Paradoks seisneb ka selles, et paljud venekeelse gümnaasiumihariduse kaitsjatest on ise venestunud teiste rahvuste esindajad, nt. nagu üks Tallinna abilinnapeadest.
Ma ei arva, et venelasi peaks sunniviisiliselt assimileerima eestikeelseteks, seda kindlasti mitte. Muukeelsed ei pea saama vägisi eestlasteks, küll aga peaksid venelased ja venekeelsed omandama normaalsel tasemel eesti keele ja olema lojaalsed Eesti riigile. Peab arvestama sellega, et dominantkultuur on ikkagi eesti kultuur. Samas peaks olema muukeelsel elanikkonnal piisavalt hingamisruumi tegelemaks oma kultuuri ja omakeelse  haridusega.

2 kommentaari:

  1. Programm peaks aga eesti oma olema. Ning õpikud ka, vähemalt humanitaarainete osas. Täna on probleeme ka eestikeelsete õppekavadega, rääkimata venekeelsetest. Juba täna julgen kinnitada et vene kooli lõpetanutel on Eesti ülikoolides edasiõppimine piisavalt raske. Kui keeleõpetuse tase ei parane, pole lootust.

    VastaKustuta
  2. Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed
    erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

    DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.

    VastaKustuta