pühapäev, 17. august 2014

Millised võimalused on kohalikul omavalitsusel soodustamaks ettevõtluse arengut omavalitsuses?

Kohaliku omavalituse seadus (Koks) ei kohusta omavalitsusi tegelema otseselt ettevõtlusele arengueelduste loomisega. Siit ka see probleemi veeretamine riigi kaela. Teisalt ei ole ka väikese tulubaasiga omavalitusel palju ressurssi ja pädevust ettevõtlusele arengueelduste loomiseks. Praegu on see võimalik ainult suuremates omavalitsust nagu Tallinn, Tartu, Pärnu. Ettevõtlusele saaks aga ka väike omavalitsus luua arengueeldusi, seda eriti just väikeettevõtlusele. Nt. võiks vald rajada turu, kus saaksid kohalikud väikeettevõtted ja talumajapidamised oma toodangut madala kohatasu eest müüa . Ka maanteede äärde saaks rajada parkimiskohti koos kauplemiskohtadega, kus oleks võimalik müüa omatoodangut. Teiseks, saaks toetada ruumidega teenindusettevõtteid . Kolmandaks, toetama messidel osalemist , kodulehtede tegemist ( uuringu järgi puudub 70 protsendil Viljandimaa majutusega tegelevatel ettevõtetel oma kodulehekülg). Eraldi võiks väikevald luua ettevõtlusühistuid (sooja - ja elektritootmine). Ettevõtluse arendamist peaks nägema laiemalt omavalitsusreformi kontekstis, kus on moodustatud suuremad omavalitsused ja tagatud ka selleks suurem tulubaas koos vastutusala laiendamisega.  Arvan, et vallajuhid peaks ka isiklike kontaktide kaudu meelitama välisinvestoreid ja tutvustama sõpruslinnade või - valdade ettevõtjatele investeerimisvõimalusi omavalitsuses, sest kes tunneb kohapealseid olusid paremini, kui mitte kohalikud vallajuhid ja ettevõtjad.

1 kommentaar:

  1. Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed
    erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

    DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.

    VastaKustuta