esmaspäev, 8. jaanuar 2018

Vajaduste püramiidist ja sotsiaalsest toimetulekust

Eesti elanike toimetuleku aluseks peaks võtma Maslow vajaduste püramiidi. Mõõdikuna sobiks see väga hästi illustreerimaks inimeste sotsiaalmajanduslikku olukorda. Ka poliitkutele oleks see inimeste elatustaset puudutavate otsuste tegemisel möödapääsmatu. Muidugi lisaks sellelele tuleks arvestada ka kohaliku kliimat. Kuna kliima on inmese energiavajadust arvesse võttes üks põhifaktoritest ja kuludest. Arvan, et võiksime lähtuvalt Maslow püramiidist endile riiklikult seada normid, milledele Eesti inimeste elatustase peaks tulevikus vastama. Et mitte juttu pikaks ajada, esitan oma seisukohad alljärgnevate punktidena:

- Inimestel peaks olema motiveeritud soov kodumaal töötada. Palgasüsteem peaks olema ülesehitatud motiveerivalt, et ei karistataks tööandjat ega töövõtjat. 

- Elatustase peaks olema nii normaalne, et kui üks pereliige käib tööl ja elukaaslane on töötu, siis suudaks ühe inimese palgast ära katta kõik pere väljaminekud. 

- Tuleb leida võimalusi paindliku tööaja sisseviimiseks.

- Toidu äraviskamine kaupluste ja toitlustusasutuste poolt tuleks keelustada. Tulevikus peaks keskenduma toidu säästmisele. Tuleb võtta vastu seadus, kus toidu raiskamine on keelustatud. 

- Allkirjastada tuleks Euroopa Liidu Sotsiaalharta . 

- Soodustada tuleks jagamismajandust .

- Prügimajandus peab tegema suurema hüppe, et saavutada kõigis jäätmeliikide osas suurema taaskasutamise ja ümbertöötlemise.

- Tuleks võtta kasutusele rohelised vautšerid, millega inimesed saaksid osaleda säästva majanduse ülesehitamisel. 

- Alkoholiravi ja suitsetamisest loobumist tuleks riiklikult soodustada. 

- Kanepi müük peaks olema riigi monopol. Ja kanepi tarbimine lubatud alates 25-eluaastast. 

- Tuleb läbiviia inimeste elutingimuste riiklik audit. 

- Taastuvate energiallikate elektrit tuleks väiksemalt maksustada, sh. ka energiasäästlikud masinad. 

Olen sotsiaalseid probleeme käsitlenud just läbi säästva arengu ja rohelise majandamise võtme. Arvan, et just selle kaudu saab parandada väga paljude inimeste elatustaset. Inimesed peavad arusaama, kuidas roheline ja säästev majandus säästab ka nende rahakotist tulevikus eurosid. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar