pühapäev, 19. märts 2017

E-hääletamine tuleks kaotada!


Olen veendumusel,et e-hääletus tuleks Eesti valimistel kaotada, kuna EV Põhiseaduses on kirjutatud , et valimised on ühetaolised ja salajased. Pole ju põhiseaduses sätestatud, et valimised on kahetaolised ja läbipaistmatud. Ühetaoliste valimiste puhul on ka valimised kontrollitavad. E-hääled aga pole ülelugemiseks mõeldnud. Nad on kontrollimatud. Ka on e-hääletajad soositumas seisus, kui seda on sedeliga valijad. Nimelt saab inimene oma otsust tühistada ja teha uue valiku. Üks inimene oli hääletanud isegi paarsada korda, oma eelnevaid valikuid tühistades. Kui see pole jabur, siis mis signaali anname sellega ühiskonnale?! Kui sedeliga valija käituks samamoodi nagu see e-hääletaja, siis suure tõenäosusega kutsutaks talle valimisjaoskonda politsei järgi. Ka saab e- hääletaja hääletada ööpäevaringselt, sedelit saab valimiskasti lasta aga kindla kellaajani.
Samas ei saa me tõestada e- hääletusel ka seda, et id-kaardi omanik ikka hääletas. Tuleb ju sedeliga valijal minna hääletuskabiini üksinda, kus valimiskomisjon on tema isiku enne tuvastanud.
Samas, ei taha ma väita, et sedeliga hääletamine oleks lõpuni turvaline. Probleemseid kitsaskohti on ka siin. Eriti eelhääletusel, kui sedelhäältega valimiskast pannakse näiteks kooliruumi, kus puudub valvekaamera. On teoreetiline võimalus, et keegi koolitöötaja „juhuslikult siseneb“ ruumi ja teeb valimiskasti plommid katki. Seega tuleks mõelda ka eelhääletuse puhul, kuidas selliseid kahtlusi miinimumini viia.
Arvan, et et hääletust ei tohiks maailmas teistele riikidele promoda, see on meie osade poliitikute oma kiiks, millest muu maailm aru ei saa.
Valmised, pulmad ja matused võiksid olla ikkagi pühad. E-hääletus on anomaalia, mille kaotamisest võidaks Eesti demokraatia. Ärgem ajam taga suuremat valimisaktiivsust, vaid seda, et valimised oleksid legitiimsed.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar