teisipäev, 8. august 2017

Muutuste Tallinn!

Kui ülejäänud Eesti vajab lokaalset regionaalpoliitkat, siis Tallinn pealinnana vajab globaalset regionaalpoliitikat. Tallinnas on palju kasutamata potentsiaali, millega võiks pealinn globaalselt silma paista. Samas on Tallinna probleemiks väike rahvaarv. Tallinna pindala on suurem kui Kopenhaageni ja Stockholmi pindala, kuid elanikke on kordi vähem. Kui Tallinn tahab maailmalinnaks saada, ja mingitki reaalset mõju omada, siis peab tema elanikkond kasvama aastas mitte 4 tuhande inimese võrra, vaid 40 tuhande inimese võrra. Esitan alljärgnevad oma seisukohad, mille eest kavatsen tulevikus võidelda, et luua linna paremat elamiskeskkonda: 

1. Suurendada pealinna elanikkonda -Tallinn miljonilinnaks! Miks? Globaalse mõju ja turu kasv!

2. Vähendada Tallinna ametkonda 1/3 võrra. Miks? Koormab linna maksumaksja rahakotti ja ebaefektiivne.

3. Vähendada linnaametite arvu kolmeni. Miks? Lähedased ametid on mõistlik koondada üheks ametiks.

4. Viia ametnike töönädal 30 tunnini nädalas.Miks? Kokkuhoid halduskuludelt!

5. Luua Tallinna linna äpp. Miks? Kergem ja kiirem oleks linnaelanikul, välismaalastel linnametitega suhelda.

6. Linnatransport peab käima vähemalt kella üheni öösel. Miks? Inimene ei tohi saada tänaval peksa või surnuks külmuda talvel, kuna viimane buss kell 23.30 oli ära sõitnud!

7. Nudistidele eraldada oma rannariba. Miks? Igas arenenud Euroopa linnas on nudistidel oma rannariba. Puhas inimõiguste teema.

8. Luua igasse linnaosasse noore ettevõtja toetus ja ettevõtlusinkubaatorid. Miks? Linnaosavalitsused peavad kohapeal soodustama ettevõtlust ja looma eeldused töökohtade loomiseks.

9. Osades parkides lubada lahja alkoholi tarbimiseks, selleks eraldatud aladel. Miks? Ei näe sellisel jäigal piirangul mõtet. Linnas peavad tundma end kõik vabalt, kuid nad peavad sealjuures arvestama teiste inimestega.

10. Rohkem tasuta wifi kasutuskohti avalikus linnaruumis (nt. parkides). Miks? See on vajalik selleks, et linnaruumis käiks elu ja turistid saaksid kergesti internetti.

11. Linnaosalehed isemajandavaks, andes nende toimetamise õiguse koos kaubamärgi kasutusega firmadele või mittetulundusühingutele. Miks? Selleks, et kirjutataks linnaosa elu puudutavatest teemadest professionaalselt ja ei koormataks linna maksumaksjat.

12. Halduskogud asendada rahvakogudega, kus valitseks otsedemokraatia. Miks? Linnaosade halduskogud on demokraatia mängimise koht, mis raiskab aastas pool miljonit eurot linna maksumaksja raha. Õigem oleks need asendada vaimuvärskete rahvakogudega.

13. Ühistranspordis peab olema võimalus laadida telefoni:)! Miks? Puhtalt praktiline vajadus!

14. Toetan linnaaedade toetusprogrammi sisseviimist. Miks? Oluline on, et linnaaedades saaks säilitada vanaaegsed marja- ja puusorte.

15. Toetan jagamismajandust, milleks linn ja korteriühistud peaks käivitama koostöö. Miks? Korteriühistud oleksid jagamismajanduse vedajad. See suurendab inimestevahelist solidaarsust ja identiteeditunnet.

16. Linna toetus taaskasutuskeskustele, eesmärgiga rajada nende juurde loovkeskused, kus tehtaks kasututest asjadest disainielemente. Miks? Taaskasutus ja loovus on oluline osa Roheliste programmist.

17. Avada lasteaedade mänguväljakud peredele ka nädalavahetustel. Miks? Kui on lastemänguväljakuid vähe või ülekoormatud, siis näen, et lasteaedade mänguväljakute kasutusloa andmine ka nädalavahetusteks on ainuõige samm.

18. Toetan kodanikupalga kehtestamist. Miks? Muud sotsiaaltoetused võiksid selle arvelt kaduda.

19. Toetused korteriühistutele päikesepaneelide paigutamiseks kortermajade katustele. Miks? Säästev ja mitte saastav energia. 

20 . Lubada paindlikumalt käia ümber inimestega, kellel on linna või linnaametite ees kohustusi. Miks? Nt raamatukogus viivisevabade päevade sisse viimine. 

21. Linna koolides pöörata tähelepanu säästva arengu õpetamisele ja õues õppele.Miks? Säästli areng on oluline lapse tuleviku haridustee kujundamisel.

22. Tallinna elanikud vabastada lasteaia kohatasust. Miks?  Lasteaja kohatasu võtab pere eelarvest suure osa. Üksikemale on raske seda raha elida või kui üks vanematest on töötu. See aitab kaasa ka sündivuse suurenemisele Tallinna linnas. Raha tuleks paremast linnamajandamisest.

23.  Linnaosadesse luua tasuta lastemängutubasid. Miks ? Et lapsed harjuksid hiljem lasteaias käima.

24. Tallinna enamus teenuseid internetti. Miks? Inimene peab saama oma probleeme lahendada kiirelt korrektselt ilma kohapeale minemata.

Siin on välja toodud ainult kolmandik ideedest, mille eest kavatsen tulevikus seista. Juba nende seisukohtade elluviimisel oleks kokkuhoid linna maksumaksja jaoks rohkem kui 10 miljonit eurot iga aasta, rääkimata arengueelduste loomisest tulevikus, seda täiendava raha juurde lisandumisele linnaeelarvesse. 
Linnas peab olema kõigil inimestel hea olla, olenemata elustiilist ja maailmavaatest. See peab väljenduma avaliku ruumi sotsiaalkultuurilises mitmekesisuses. Ei tohi põlata erinevaid alternatiivseid elustiile ja harrastusi, vaid leida nende vahel sobiva kõiki rahuldava kompromissi. Ainult nii on võimalik tõusta Tallinnal rahvusvaheliselt mõjukaks ja inimestele sobilikuks elukeskkonnaks.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar