reede, 8. september 2017

Laste õigustest!


Lapsi koheldakse meie ühiskonnas ikkagi veel kui poolinimesi. Kes ei tohi, ei või, ei saa. Iga nädal tuleb mingi uudis meediast, kus jõmmist bussijuht on alandanud või mõnitanud reisijast last. Selliseid ilminguid tuleb kahjuks ette väga paljudes elu olukordades. Kahjuks kasvatussüsteem ja kool lähtuvad lapse kuuletumisest, kuid ei respekteeri lapse tundeid ega arengueeldusi. Selline suhtumine lömastab lapse vaimselt ja muudatab ta ühiskonna tuleviku jaoks sobivaks - tundetuks robotiks.
Ka lastele laienevad üldkehtivad inimõigused, olgu nad väikesed või suured. Loomulikult on oluline laste vastutus oma tegude eest, kuid näen, et ka see areneb koos vabaduste lainemisega. Tähtis on, et lapsed usaldaksid vanemaid ja õpetajaid. Usalduse puudumine ongi paljude noorteprobleemide algpõhjus. 
On hea,et noored saavad nüüd valimisõiguse kohaliku omavalitsuse valimistel. Samas võiks tulevikus olla noored kaasatud ka volikogu töösse (nt. komisjonidesse). Oluline on arendada ka põlvkondade omavahelist dialoogi. Noortel peab olema võimalik õigusi rohkem kaasa rääkida koolisüsteemi korralduse osas, ka valikute võimalused võiks olla Põhiseadusega tagatud. Samuti peavad olema lapsed kaitstud koolivägivalla eest. Oleks vaja vastuvõtta seadus, mis määratleb koolivägivalla ja kaitseb õpilasi ja õpetajaid koolivägivalla eest. Ka teised Põhisaduses äratoodud punkte ei täideta laste puhul või täidetakse valikuliselt. Nt. usuvabaduse põhimõtte vastu on laste ristimine. Arvan, et seda võiks lubada noorel , alates 16-eluaastast. Samuti peaks tõstma seksuaalvahekorra lubamist alaealisega 14-eluaastalt kuni 16-eluaastani. Praegu on selline olukord pedofiilia kasvulava.
On vaja kõik ühiskonnelu valdkonnad läbi analüüsida, et teada saada, kas on tagatud lapse vaimne, füüsiline, hingeline, sotsiaalne, materiaalne heaolu ja turvalisus.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar