kolmapäev, 6. september 2017

Laste ristimisest


Olen usutunnistuselt kristlane, täpsemalt luterlane. Olen ka Kaarli Koguduse liige. Mind ristiti 5-aastaselt. Ma tean, et Eestis kehtib usuvabadus. See peaks kehtima ka alaealiste kohta, keda kahjuks lastakse ristida vägisi vanemate poolt. Ma arvan, et laste ristimine peaks olema lubatud alates 16 - eluaastast. 
Jah, kirik on meil autonoomne, kuid me ei saa lubada liita sunniviisiliselt inimesi koguduse liikmeteks, kellel pole selleks välja kujunenud maailmapilti või on hoopistükis sülelapsed.
 Näen, et sunniviisiline kogudusse liitmine on inimese usuvabaduse piiramine. Seega on vaja kaitsta alaealise usuvabadust vastava seadusega, mis keelaks sunniviisilise ristimise, mis "laulataks" inimese kogu eluks kogudusega. Usuline ärkamine peab olema noore inimese teadlik valik. Valiku tegemiseks on oluline, et sellele eelneks kas usuõpetus või usundilugu, milles noor inimene leiaks ise endale religioosse väljundi. On silmakirjalik ristida lapsi, kes pole teadlikud oma "usulistest valikutest".Kui poliitilisi valikuid kohaliku omavalitsuse valimistel saab teha nüüd alates 16-eluaastast, siis miks keelame inimesele usulise valiku tegemist?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar