esmaspäev, 29. veebruar 2016

Otsedemokraatiast omavalitsustes

Otsedemokraatiast on hakatud viimasel ajal ajakirjanduses üha rohkem kirjutama, ja konverentsidel rääkima. Põhiliselt on räägitud muidugi rahvaalgatusest riigi tasandil. Mina peatuksin aga otsedemokraatia võimalustel kohaliku omavalitsuse valitsemisel. Rahva kaasamine kohaliku omavalitsuse tasandil jätab praegu tugevalt soovida. Samas arvan, et Eestis on palju haritud ja aktiivseid inimesi, kes oleksid igati valmis osalema kohaliku omavalitsuse valitsemises. Neile tuleb anda lihtsalt see võimalus! Eeskuju võiks Eesti võtta Austriast, kus kohalik omavalitsus annab igal aastal omavalitsuses elavatele inimestele ülevaate kohaliku omavalitsuse tegevusest, nii nagu korteriühistu annab ülevaate oma tegevusest iga-aastasel üldkogul. See on igati otsedemokraatlik valitsemiskorraldus. Inimesed näevad, et nendega arvestatakse ja neile läheb ka rohkem seeläbi korda omavalitsuse hea käekäik. Ka võimust võõrdumine on seeläbi palju väiksem. Positiivsema võiks veel märkida seda, et kodanikel on õigus algatada ka eelnõusid, ja omavalitsuse volikogu peab need eelnõud menetlusse võtma. Need võimalused aitavad tuua omavalitsuse juhtimisse palju rohkem uusi ideid ja uusi teadmisi. Mõnedele persoonidele ka kindlasti probleeme. Veel olulisena märgiksin ära ka sotsiaalse kontrolli funktsiooni, kus omavalitsuses elavatel inimestel on võimalus takistada korruptsiooni, onupojapoliitikat ja raiskamist levikut. See kõik on väga vajalik ka Eesti omavalitsustes ellu viia. Parteidest seisab otsedemokraatia õiguste eest ainult Erakond Eestimaa Rohelised, teised parteid pole tulnud välja ühegi konkreetsete ettepanekutega. 
Kuna Eesti on e-riik,  oleks kohalikel omavalitsuse vallitsemisel võimalik viia läbi rahvahääletusi, rohkem kaasavat eelarvet ja üksikisiku õigust alustada volikogus seaduseelnõusid. Samuti võiks olla kaasatud komisjonide töösse kohalikud kodanikuliikumised ja õpilasomavalitsuste esindajad. 
Muidugi ei meeldi minu ettepanekud stagneerunud omavalitsusjuhtidele, kes näevad omavalitsuses elavatele inimestele demokraatlike õiguste juurde andmises suurt probleemi enda positsioonile, kuna siis ei saa enam sahkerdada ja mahkerdada omavalitsuse (elanike) rahaliste vahenditega. 
Demokraatia aga eeldab kõigilt osalejatelt tugevat närvikava, seepärast näen ma möödapääsmatu võimalusena anda inimestele kohalikus omavalitsuses palju enam demokraatlikke õigusi ja kaasata neid omavalitsuse tegemistesse. Me kõik peame osalema reaalsuse loomisel, mida rohkem on õigustega osalejaid reaalsuse loomises, seda rahulolevam on lõppkokkuvõttes kogu ühiskond!!!!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar